Blog Woontrendz

Meest gestelde vragen over het opruimen en inrichten van je keuken!

Kruidenrek keuken Woontrendz

De keuken is een van de plekken in huis waar je heel veel tijd doorbrengt. Het handig inrichten en opruimen van je keuken kan dan ook voor veel extra comfort zorgen. In deze blog lees je de 3 meest veelgestelde vragen over het inrichten en opruimen van je keuken. Na het lezen van deze blog weet ik zeker dat jij voortaan anders naar je keuken kijkt én je keuken nog handiger gaat inrichten!

Het gootsteenkastje vind ik persoonlijk een van de meest moeilijke kastjes om handig, overzichtelijk en praktisch in te richten. Voornamelijk omdat, precies in het midden, de afvoer van de wasbak naar beneden loopt. Maar hier is dus gewoon een super handige oplossing voor! Ken jij de gootsteenkast organizer al?

Wat zet je in een gootsteenskast organizer?

Daarnaast is het gootsteenkastje een handige plek voor een kleine prullenbak, de vaatwastabletten en bijvoorbeeld de vaatdoekjes. Aardappelen, uien en knoflook (etenswaar) kun je beter niet in het gootsteenkastje bewaren. Doordat de afvoer hier langs loopt, kan de temperatuur in dit kastje oplopen en is dit kastje vochtiger dan andere kastjes. Dit kan ervoor zorgen dat je verse producten sneller bederven!

Gootsteenkast organizer - Woontrendz keuken

2. Waar ruim je je borden op in de keuken? 

Borden gebruik je elke dag. Je moet ze dan ook op een plek opruimen, waar je makkelijk bij kunt. Het handigste is dat je ze in een lade of kast onder de werkbank plaatst. Zo voorkom je dat je de borden elke dag moet optillen. Daarnaast is het handig om de borden dichtbij de spoelbak en/of de vaatwasser op te ruimen. Dan gaat het leegruimen van de vaatwasser, of het opruimen van de afwas wel zo snel!

Het geheime Italiaanse kastje
Een leuk weetje: in Italië (waar ik dus ook deels woon), gebruiken ze vaak een ingebouwd afdruiprek boven de spoelbak. Hier worden de borden en kopjes die dagelijks gebruikt worden ingezet. Wist je dat dit ‘kastje’ populairder is dan de vaatwasser in Italië?! Dit afdruiprek valt overigens helemaal niet op, omdat het heel netjes weggewerkt wordt in een keukenkastje. Als je ooit in Italië bent, trek maar eens het kastje boven de gootsteen open. Dan zie je daar deze ‘verborgen parel’. Dit typische Italiaanse kastje heeft overigens ook nog eens 2 voordelen:

  1. Je hoeft niet meer af te drogen, dus meer tijd voor andere zaken! Lekker praktisch.
  2. Het is super hygiënisch, want afwas die vanzelf opdroogt is hygiënischer dan afwas die afgedroogd wordt.

3. Wat is de meest ideale keukenindeling?

Het advies is om te gaan voor een werkbank van minimaal 3 meter lang. In deze 3 meter kun je dan wel de wasbak en de kookplaat verwerken indien nodig. Wel betekent het dan dat je in dit geval slechts een minimaal stukje werkblad hebt. Wil je je werkblad zo netjes mogelijk houden? Plaats dan een keukenrek aan de muur voor je kookgereedschap. Kies voor het overzichtelijk en praktisch opruimen van je meest gebruikte kruiden een handige keuken organizer. Zo behoud je zoveel mogelijk werkruimte, maar heb je wel de producten die je veel gebruikt bij het koken eenvoudig bij de hand.

Kruidenrek keuken organizer

Wist je dat je als je rechtshandig bent, je vaak met de klok mee werkt? En als linkshandige vaker tegen de klok in? Op basis van dit weetje bestaat er zelfs een ideale keukenindeling! De meest ideale keukenindeling voor rechtshandigen is dan ook eerst opbergruimte en dan de voorraadkast. En qua keukenblok zou je dan eerst het aanrecht moeten hebben met de wasbak, dan een stuk werkbank en als laatste de kookplaat.

Overigens als ik dit lijstje van de meest ideale keukenindeling bekijk, zou ik linkshandig moeten worden voor mijn keuken! Nou is mijn keuken ook ingedeeld aan de hand van de locatie van de aansluitingen. Ik denk dus dat de aannemer van mijn appartement linkshandig geweest moet zijn ;-). Ik ben benieuwd, komt jouw keukenindeling overeen met of je links- of rechtshandig bent?