Blog Interieur Inspiratie

opgeruimde keuken

ALLES VOOR EEN OPGERUIMDE KEUKEN

De keuken is de ruimte in huis die we meerdere keren per dag echt nodig hebben. De ruimte waar we zorgen voor onze innerlijke zelf. Het is ook de ruimte van onze woning waar we de meeste rommel maken. En waar we eigenlijk heel erg graag overzicht willen hebben. 

We herkennen allemaal wel de chaos van olieflesjes op het aanrecht, een kruidenlade waarbij je eerst een half uur moet zoeken voordat je het juiste potje te pakken hebt en de kast onder de gootsteen, waarin we alle schoonmaakflessen door elkaar hebben staan. 

Gelukkig zijn er hele leuke en handige hulpmiddelen waarmee je kan voorkomen dat je keuken een rommeltje wordt. Waarmee je voorkomt dat je tijd kwijt bent aan het zoeken naar het juist product. 

1. De gootsteenkast

Dit kastje is eigenlijk een ondergeschoven kindje. Omdat we niet vaak in dit kastje moeten zijn, vinden we het vaak niet zo erg dat het hier een beetje een rommeltje is. Behalve op de momenten dat we wel in dat kastje moeten zijn. Op de momenten dat we gaan schoonmaken en wederom de vloerreiniger niet kunnen vinden. Deze is naar achter geschoven, omdat we de allesreiniger, de ovenreiniger en de Glassex er voor hebben geplaatst.

Voordat je dan eindelijk je vloer kan gaan schoonmaken heb je eerst alles al uit het gootsteenkastje gehaald om dan te ontdekken dat de fles dus helemaal achteraan staat.

Tijd die verloren is gegaan. Wat jammer is, want met een simpele oplossing heb je binnen een mum van tijd overzicht in je gootsteenkastje. 

Een gootsteen organizer geeft je namelijk de mogelijkheid om alles netjes in een kastje op te bergen. En doordat een gootsteen organizer lades heeft, kan je snel zien waar alles staat.

2. De kruidenlade

Nog zo’n plek in de keuken die je veel tijd kan kosten. Ik ervaarde het gisteren nog. Mijn jongste dochter (15 jaar) zou koken. Ze wil spaghetti met gehaktballen maken. Voor dit gerecht had ze italiaanse kruiden en oregano nodig. De italiaanse kruiden had ze snel gevonden maar de oregano niet.

Nu zijn wij echte kookliefhebbers en hebben we een lade vol, dus is het soms ook moeilijk zoeken terwijl er zulke slimme oplossingen zijn. Zo kan je kant en klare kruiden lades met potjes kopen. Maar er is ook een goedkopere manier:

De glazen potjes van Euroma zijn een goedkope oplossing. Deze zijn vierkant waardoor ze makkelijk in je lade blijven staan. En op de bovenzijde van het potje is te zien welke kruid er in het potje zit.

3. Het aanrecht

Nu benoemde we hier boven de kruidenlade, maar veel mensen hebben de kruidenpotjes ook voor een deel op het aanrecht staan. Zeker de kruiden die je vaak gebruikt zoals peper, zout, paprika en kerrie. En naast die kruiden hebben de meeste van ons ook oliën op het aanrecht staan.

Ook dit kan rommelige overkomen. Daarbij is het wel handig om dit te centreren zodat je alles overzichtelijk bij elkaar hebt staan.

Op dit moment hebben wij dit opgelost door alles op een taartplateau neer te zetten. Deze is echter rond en neemt veel ruimte in. Op internet kwam ik deze organizer van Clear Living tegen. Ideaal voor in de keuken maar ook goed toe te passen in andere ruimtes van het huis zoals de badkamer of je werkplek. 

Ik ben binnenkort jarig en heb deze meteen op mijn verlanglijstje gezet. Hij past namelijk veel beter bij onze zwarte keuken dan het houten plateau wat we nu hebben. 

Zoals je ziet is het vrij simpel om te zorgen voor een opgeruimde keuken. En we weten allemaal: Een opgeruimde keuken werkt nou eenmaal makkelijker. Nog een bonus tip van mij:

Een opgeruimde keuken zorgt er ook voor dat het opgeruimd blijft. Zeker als je huisgenoten hebt. Mijn 4 pubers ruimen sneller op als de keuken netjes is. Dan kunnen ze wel meteen alles in de vaatwasser zetten. Maar zodra er eentje zijn bord of beker laat staan is het gelijk voor iedereen een uitnodiging om er een zooitje van te maken.
Deze pubermoeder zorgt dan ook het liefst voor een opgeruimde keuken.